Wat is infraroodverwarming

Infrarood verwarming is een electrische verwarming die gebruik maakt van lange golf infraroodstraling (IR-C).  hiermee worden, personen, objecten en indirect de lucht opwarmt.

 

Het werkingsprincipe van infrarood kan het beste uitgelegd worden aan de hand van de verschillen tussen infrarood en convectie verwarming.
Conventionele systemen zoals gasgestookte cv installaties, haarden, pelletkachels en zelfs warmtepompen werken volgens het principe van convectiewarmte. Hierbij wordt de lucht in een ruimte verwarmd, de warme lucht stijgt op en gaat circuleren in de ruimte waardoor er warme en koudere zones ontstaan. Als er bijvoorbeeld door ventilatie koude lucht binnen komt treedt ook warmte verlies op. 
Bij infrarood verwarming wordt niet de lucht verwarmd maar alle objecten in de ruimte, zoals de vloer, meubels, personen, dieren, wanden etc. Deze warmte wordt daarna gelijkmatig afgegeven aan de ruimte, net zoals de zon dat doet.
We noemen dit ook wel accumulerende verwarming

Elektrisch verwarmingspaneel of spiegel

De straling die van het infrarood paneel afkomt straalt uit in een hoek van 170 graden. De straling komt tot 3,5 meter naar de zijkant van het paneel.  De temperatuur van de panelen wordt draadloos geregeld met een thermostaat die contact maakt met een ontvanger bij het paneel. U bent zo in staat om de temperatuur per ruimteof per paneel te regelen en u bespaart hiermee energie. 

Waar kunt u een infrarood verwarmingspaneel plaatsen?

Een infrarood verwarmingspaneel is overal te plaatsen waar  electriciteit. U kunt denken aan de volgende ruimtes:

  • Badkamer
  • Woonkamer
  • Studeerkamer
  • Hal
  • Keuken
  • Toilet
  • etc, etc...

De verwarmingspanelen stralen veel warmte uit. De warmte is voelbaar tot 3 à 4 meter naar de zijkanten van het paneel onder een hoek van 170 graden. Dit is vele malen meer dan het bereik van een CV verwarming. Een bijkomend voordeel is dat de infrarood verwarmingspanelen weinig ruimte innemen door plaatsing aan het plafond.
De panelen zijn ook als spiegel of handdoekdroger te verkrijgen.
Des te meer reden om voor een infrarood verwarmingspaneel te kiezen.